31. 12. 2020
gira smarthome

IFTTT sistem - Izboljšate kakovost vašega življenja

Pametna inštalacija Gira vam omogoča upravljanje vašega doma po lastnih željah. Pri tem obstajata dve vrsti nastavitev, kot sta KNX sistem in IFTTT sistem. Čeprav imata oba isti cilj, se način prenosa in namestitve nekoliko razlikujeta, odvisno pa je predvsem od nastavitve Gira inteligentne inštalacije vašega doma in vaših lastnih potreb.

KNX sistem je mednarodni, odprt standard, zasnovan za izvajanje avtomatiziranih stavbnih funkcij. V praksi to pomeni kontrolo razsvetljave, ogrevanja, senčil, glasbe, itd. KNX sistem pa lahko povežete in ustvarite prilagojene funkcije IFTTT sistema (»If this, than that«), kar v prevodu pomeni »Če to, potem tisto«. To pomeni, da lahko naprave povežete skupaj preko Gira pametne inštalacije v skladu s svojimi pravili in svoj pametni dom dvignete na višjo raven udobja.

Na primer s povezavo IFTTT lahko določite naslednji scenarij: Ko odklenete vrata s pametno ključavnico Gira (if this ...), se bodo preko pametne inštalacije Gira v našem pametnem domu prižgale luči in začela se bo predvajati glasba (…than that). Lahko pa si tudi predstavljajte, da se zjutraj tla vaše kuhinje prijetno segrejejo, ko vklopite kavni aparat. Te priročne funkcije inteligentne inštalacije  IFTTT lahko uporabite tudi ko zapustite hišo. S pritiskom na osrednje stikalo za izklop (če je to ...),  se izklopijo luči in vklopi se vaš varnostni alarm (... potem to).

Priključitev pametne inštalacije na sistem IFTTT je povsem preprosta. Za to potrebujete Girin strežnik Gira X1 in Gira S1 in račun pri IFTTT sistemu (račun je brezplačen za prvih nekaj algoritemskih funkcij). 

Pametni sistem IFTTT  opisuje preprosto programsko logiko, saj vam omogoča  povezavo več tehničnih naprav v eno celoto. Pri tem lahko v sistem IFTTT poleg pametne inštalacije Gira, vključite še izdelke drugih proizvajalcev. Tako si lahko ustvarite različne kombinacije upravljanja vašega pametnega doma, pri tem pa sta vaša ustvarjalnost in lastne potrebe edina omejitev. Sami si lahko določite pravila in si s tem prilagodite svoj dom po lastnih željah.
 

Mateja

© projekt gt d.o.o., 2019. Vse pravice pridržane