18. 10. 2019
Gira mobile

Upravljajte svoj dom kar preko pametnega telefona in si povišajte vaše udobje

Sodobna bivališča so vedno bolj pametna, s tem pa omogočajo avtomatizacijo in poenostavitev mnogih vsakdanjih opravkov. Z dobro opremo in pametnim sistemom je možno povsem osvežiti izkušnjo bivanja v domačih prostorih – pozabite na iskanje stikal, pritiskanje na daljince in odpiranje žaluzij, za vse to lahko zdaj poskrbijo pametni sistemi.


Dobro opremljena pametna hiša združuje vse svoje funkcionalnosti na enem mestu, običajno omogoča priročno upravljanje preko pametnega telefona, še bolje pa je urediti upravljanje preko tablice, ki jo izberemo prav za ta namen. Tako imamo na enem mestu in vedno pri roki zmogljivo orodje za upravljanje vseh hišnih naprav, hkrati pa puščamo odprta vrata za nadgradnjo sistema upravljanja – omenimo recimo glasovno upravljanje in povezavo raznih senzorjev za popolno udobje. Pametne tipke na telefonu ali tablici omogočajo hitro in enostavno upravljanje vseh hišnih naprav, med glavnimi nalogami so regulacija svetlobe, regulacija ogrevanja in regulacija hlajenja, pa tudi mnogi drugi opravki, ki sprva morda ne pridejo toliko do izraza, na dolgi rok pa močno spremenijo vsakdanje življenje in izboljšajo kakovost bivanja v domu.
 

Upravljanje preko tablice ali telefona je enostavno, saj imamo pod nadzorom vsako napravo, za vse možne funkcionalnosti pa lahko določimo le eno tipko. Na ta način lahko upravljamo prižiganje luči, regulacijo svetlobe, ogrevanje in hlajenje, ter mnoge druge situacije. Vsaka naprava ponuja več možnosti upravljanja, tako da imamo lahko popoln nadzor nad delovanjem hišnih sistemov in se popolnoma prepustimo udobju.  

A to še ni vse, kar ponuja pametna hiša z naprednim sistemom. Tisti, ki bi radi upravljanje hišnih naprav še nadgradili, predvsem pa poenostavili, bodo raziskali možnost oblikovanja rutin in scen, ki ponujajo še bolj priročen nadzor nad delovanjem naprav. Seveda je dobro imeti možnost upravljanja vsake naprave posebej, a običajno ciljamo na to, da nam v vsaki situaciji prav vse naprave ponujajo popolno udobje. Temu služijo rutine oziroma scene, ki povezujejo več ukazov in omogočajo upravljanje celotnega sistema z eno tipko. Posebej uporabne so scene v primeru, da želimo hitro in enostavno preklopiti delovanje hišnih naprav v režim, ki ustreza določeni situaciji – ko odhajamo iz hiše, želimo ugasniti vse luči, izklopiti ozvočenje, verjetno izključimo tudi gretje oziroma hlajenje, prav tako se zaklenejo vrata in aktivirajo varnostne naprave. Z oblikovanjem scene lahko vse te funkcionalnosti združimo v en ukaz in aktiviramo kar z enim dotikom. 


Poljubne scene omogočajo popolno prilagoditev delovanja vašega doma, predvsem pa je možno na ta način optimizirati udobje in učinkovitost pri upravljanju hišnih naprav. Nastavimo lahko zelo raznolike scene, tako da imamo vedno pripravljen režim delovanja naprav, ki bo kar najbolje odgovoril na trenutno situacijo. Pred prihodom domov lahko aktiviramo gretje ali hlajenje ter odpremo žaluzije. Ob prihodu gostov lahko aktiviramo zunanjo osvetlitev in odklenemo vrata, hitro se lahko odzovemo tudi na vremenske spremembe, nizke ali visoke temperature ter druge vplive, ki zahtevajo prilagoditev delovanja pametne hiše. Vse to kar z dotikom pametne tipke na telefonu ali tablici.
 

Udobje pametnega doma

Z dobro pametno opremo je možno bistveno dvigniti standard bivanja v stanovanju, a le če opremo povežemo v pameten sistem in se naučimo tega uporabljati. V nasprotnem primeru so lahko pametne naprave le drag strošek, ki jih ne bomo povsem izkoristili, pravzaprav se lahko zgodi, da bomo imeli z upravljanjem takšne opreme celo več dela, kot bi ga imeli z napravami, ki se ne povežejo v pametni sistem. Smiselno je torej oblikovanju sistema pametne hiše nameniti dovolj pozornosti, predvsem pa se posvetimo upravljanju sistema, pri čemer si pomagamo s telefonom ali tablico.


Upravljanje preko tablice ali telefona ponuja priložnost za enostavno in udobno uporabo naprav v pametnem sistemu, saj imamo na enem mestu zbrane vse potrebne nastavitve in funkcionalnosti. Pomagajo nam še scene, s katerimi lahko povsem prilagodimo delovanje hišnih naprav svojim željam in potrebam, s tem se lahko pripravimo na vsako situacijo in močno poenostavimo upravljanje sistema. Nato lahko zmogljivost tovrstnega upravljanja še nadgradimo, recimo z glasovnim upravljanjem ali pa kar z avtomatizacijo, ki jo omogočajo senzorji.
 

Mateja

© projekt gt d.o.o., 2019. Vse pravice pridržane