23. 08. 2019
Brezskrbnost v pametni hiši

Brezskrbno s pametno hišo

Sodobne hiše se v tej vlogi izvrstno obnesejo in ponujajo zelo zanesljivo zavetje pred vremenskimi vplivi in nepovabljenimi gosti, a še vedno ne moremo biti povsem brezskrbni pri bivanju v hiši ali takrat, ko dom za nekaj časa zapustimo. Ne smemo namreč pozabiti na mnoge opravke, na primer zapiranje oken in žaluzij, ugašanje luči, zaklepanje vrat … Za varnost in zaščito moramo torej v veliki meri še vedno poskrbeti sami, večinoma kar ročno. Če pa se opremimo s pravo opremo, si lahko tudi ta opravila močno poenostavimo, pravzaprav jih je možno kar avtomatizirati za optimalno udobje in popolno brezskrbnost!

V pametni hiši najdemo naprave, ki jih lahko upravljamo na daljavo ali pa se upravljajo kar same. Ne bo treba več skrbeti, ali smo zaklenili vrata in zaprli okna – ob izhodu iz hiše za to poskrbi avtomatizacija, zmogljivosti sodobnih pametnih sistemov pa lahko izkoristimo še pri mnogih drugih opravilih.

Med pomembnimi nalogami pametne hiše je regulacija svetlobe in osvetlitve. Verjetno pridejo najprej na misel svetila, ki jih je s pametno tehnologijo pravi užitek uporabljati, prav tako jih lahko v veliki meri avtomatiziramo – predvsem zunanja svetila pogosto upravljajo senzorji premikanja, ki razsvetlijo vhod, ko se mu približa kak obiskovalec, ali pa uporabimo senzorje svetlobe za osvetljevanje poti okoli hiše preko noči. Tudi v notranjosti je regulacija svetlobe izjemno pomembna, pametni dom pa ponuja več možnih prilagoditev – z uporabo pametnih svetil lahko prilagajamo osvetlitev prostorov, izbiramo lahko med barvami, jakostjo in drugimi učinki, prav tako je možno delovanje načrtovati s časovniki in scenami. Tako je možno oblikovati idealno vzdušje za vsako situacijo, recimo prijetno osvetlitev za igro otrok, učinkovito osvetlitev za branje in delo, romantično osvetlitev ob sproščenih večerih … Pametna svetila je mogoče upravljati na različne načine, zato ne bomo nikoli v skrbeh, da smo pustili luči prižgane – lahko jih nastavimo tako, da se samodejno ugasnejo, ko zapustimo dom, ali pa jih ugasnemo kar na daljavo preko pametnega telefona.

Regulacija svetlobe je možna tudi preko dneva, ko objekt osvetljuje naravna svetloba. Takrat uporabljamo žaluzije in senčila, ki so zelo učinkovita pri osvetljevanju in ogrevanju prostorov. Namesto da bi morali ročno prilagajati prepustnost sončne svetlobe, se lahko senčila preko dneva samodejno prilagajajo položaju sonca in našim željam glede osvetlitve in ogrevanja, prav tako lahko enostavno zastremo okna in odženemo radovedne poglede ter vdor sončnih žarkov v prostor.

Z upravljanjem senčil smo se že dotaknili ogrevanja in hlajenja prostorov. Regulacija ogrevanja je pomembna naloga pametnega doma, saj želimo vedno ohranjati prijetno temperaturo v stanovanjskih prostorih. Spet se izkaže, da pametni sistemi ponujajo popolno brezskrbnost – ogrevanje bo delovalo tako, da bo v vsakem trenutku ponudilo idealno temperaturo prostorov, hkrati pa bo sistem deloval s popolnim izkoristkom! Regulacija ogrevanja namreč upravlja delovanje naprav glede na naše potrebe, pametni termostati pa so zelo napredni. Kombinirajo se s senzorji temperature, ki omogočajo precizno ogrevanje na poljubno temperaturo, pa tudi avtomatsko upravljanje ogrevanja. Pametni sistem bo zaznal, kdaj hišo zapustimo, povemo mu lahko tudi, kdaj se bomo vrnili – tako ne bomo tratili energije, vseeno pa se bomo vrnili v topel dom.

Regulacija hlajenja je vezana na klimatske naprave, spet pa ima vpliv na temperature v stanovanju tudi naravna svetloba. S pomočjo senzorjev, ki spremljajo notranjo temperaturo, lahko hlajenje do potankosti optimiziramo in zagotovimo prijetno bivalno okolje in optimalen izkoristek hladilnega sistema. Delovanje klime prilagodimo tako, da naprava učinkovito ohlaja prostore, a pri tem ne moti mirnega bivanja in ne trati energije.

Druge naprave za popolno brezskrbnost


Za popolno brezskrbnost poskrbijo še druge naprave, ki jih lahko vključimo v pametni dom. Z uporabo pametnih oken in senčil lahko nadzorujemo prezračevanje in prehod sončnih žarkov, ne da bi morali skrbeti glede dežnih kapelj ob poletnih nevihtah. Te mehanizme lahko povežemo z vremensko postajo, tako se bodo okna v primeru dežja samodejno zaprla. Za varnost poskrbijo mnogi pametni varnostni sistemi, predvsem pametne ključavnice, domofoni in kamere, ki ponujajo popoln nadzor nad vhodom. Ne bo več treba iskati ključev ali razmišljati, če smo ob odhodu zaklenili vhodna vrata – vse to je v pametni hiši samodejno. S senzorji gibanja lahko te postopke tudi avtomatiziramo in dosežemo še boljši učinek.
 

Avtor: Mateja

© projekt gt d.o.o., 2019. Vse pravice pridržane