03. 07. 2019
G1 komunikacijska enota

Prihranek energije s pomočjo pametne tehnologije

Navkljub vsej razpoložljivi pametni tehnologiji se zdi, da se še vedno ne moremo izogniti nekaterim nevšečnostim pri opravljanju raznih domačih opravil. Marsikomu pa gre najbolj v nos plačevanje računov, kar je treba pridno opraviti vsak mesec. A tudi pri tem lahko sodobna tehnologija močno pomaga! Ne, ne mislimo na spletno ali mobilno bančništvo, s katerim se lahko od sredstev na svojem bančnem računu poslovimo že z enim klikom, temveč na pametne hiše, ki bistveno znižajo stroške, ki jih imamo z ogrevanjem, hlajenjem, zračenjem in osvetljevanjem notranjih prostorov. Čeprav se pogosto izpostavljajo razne zanimive sposobnosti in zavidljive zmogljivosti pametnih domačih sistemov, je največja prednost pametnih inštalacij prihranek energije – dobro urejen sistem lahko pri porabi energije naredi ogromno razliko, zato se vsekakor splača preveriti možnosti, ki jih ponuja napredna tehnologija na tem področju. 

Najbolj varčna bo na dolgi rok pametna nizkoenergijska hiša, ki kombinira odlično izolacijo z minimalno porabo energije. Veliko je seveda odvisno od tega, kakšno je izhodišče – nekatere stavbe imajo več potenciala za prihranek, druge manj. Gotovo pa je možno porabo energije optimizirati in doseči znaten prihranek, tudi v stavbah, v katere vgradimo zgolj osnovne inteligentne instalacije.

Prihranek energije ni nujno odvisen od lastnosti objekta. S pametnim upravljanjem delovanja hišnih sistemov lahko znižamo porabo energije do te mere, da bo razlika na računu osupljiva! Tako je ta opcija na voljo tudi tistim, ki nimajo možnosti velikih prilagoditev na objektu, a bi radi vseeno koristili prednosti varčnega delovanja in odličnega izkoristka energije v pametnem domu.

Pametne sisteme lahko vgradimo v praktično vsak objekt, zato vedno obstaja potencial za velik prihranek! Izkoristimo ga z uporabo pravih pametnih rešitev.

Na voljo imamo širok nabor rešitev, ki jih lahko prilagodimo svojim potrebam. Tako je možno optimizirati delovanje hišnih sistemov v vsakem domu, pravzaprav v vsakem objektu – čeprav pod izrazom trajnostna hiša morda mislimo na pasivno brunarico in malo družinico stanovalcev, veljajo ista načela tudi pri optimizaciji porabe energije v večstanovanjskih zgradbah, hotelih, poslovnih in gospodarskih objektih ter v drugih okoljih.

Kako torej zgleda takšna trajnostna hiša v praksi? Najbolj značilno je pametno upravljanje glavnih hišnih sistemov, predvsem ogrevanja, hlajenja in razsvetljave. Sodobni ogrevalni sistemi ponujajo možnost enostavnega upravljanja s pametnimi napravami, nato pa delovanje poljubno prilagajamo oziroma avtomatiziramo. Ne gre le za uravnavanje ogrevanja in hlajenja, temveč mora imeti nizkoenergijska hiša odlično prilagojene tudi druge elemente, ki naprimer vplivajo na uravnavanje ozračja v notranjih prostorih. Pametna hiša Gira na tem področju ponuja še mnogo različnih dodatkov, pravzaprav lahko v povezavi z vremensko postajo spremlja najrazličnejše vremenske dejavnike in delovanje hiše prilagaja tem podatkom. Tako bo dom vedno prijeten in udoben, hkrati pa bo deloval z optimalnim izkoristkom energije.

Pametni sistemi prilagajajo vse mogoče podrobnosti, tudi tiste, na katere sami morda niti ne pomislimo. Vzemimo za primer upravljanje senčil – s sprotnim upravljanem senčil lahko pametna hiša doseže optimalen izkoristek sončne svetlobe in toplote, tako pa ponuja prihranek pri ogrevanju, hlajenju in osvetljevanju. Če bi se senčilom posvečali sami, bi se prostori lahko močno pregrevali in bi s tem zahtevali več hlajenja, ali pa ne bi izkoristili brezplačne energije sonca. Da ne omenjamo časa in dela z ročnim upravljanjem!

Avtor: Mateja

© projekt gt d.o.o., 2019. Vse pravice pridržane